Objevte kouzlo vinaigrettu a buďte mistrem božských salátů

Připravit chutný listový salát může někdy vypadat jako věda. Nepotřebujete ale nic víc, než jednoduchou zálivku ze tří ingrediencí.  Jakmile objevíte kouzlo vinaigrattu, ovládnete umění přípravy skvělého salátu.

Vinaigrette je salátová zálivka a jedná se o jednoduchý základ, ze kterého můžete vytvořit nespočet chuťových kombinací. Stačí si zapamatovat základní poměr oleje a octa 3:1. Přidáte sůl a směs vyšleháte vidličkou, metličkou, mixérem anebo třesením v zavařovačce do hladké emulze. Máte hotovou základní zálivku, která je v salátu výborná i bez dalších přísad.

 

Aby se zálivka povedla

Olejzačněte s jedním. Například slunečnicovým, který moc neovlivní další chutě. Anebo olivovým, salátovou klasikou, tam už ale s jeho chutí počítejte.

Později vyzkoušejte i jiné oleje, ale na ty výrazné, jako je olej z dýňových semínek, dejte pozor. V zálivce použijte jenom část a zbytek doplňte kvalitním olejem nevýrazné chutě, například slunečnicovým.

Ocetvinný ocet či citronová šťáva jsou do základu tou nejlepší volbou. Až se je naučíte v zálivce používat, dejte šanci i jiným variantám kyselé přísady. Například umeoctu, který v sobě nese fascinující směsici chutí. 

Dílo dokončete solí a pepřem. Po vyšlehání ochutnejte a dolaďte. Zálivka by měla mít koncentrovanou, výraznou chuť, protože po rozmíchání se salátem se „naředí“ a to její chuť zjemní. Pokud si nejste chutí jistí – namočte do zálivky lístek salátu. Tak získáte nejlepší představu o tom, jaká bude výsledná chuť.

Zálivku připravujte vždy ve zvláštní nádobě a teprve pak ji jemně vmíchejte do salátu. Kdybyste suroviny přidávali na salát po jedné a teprve pak vše spolu promíchali, nikdy byste nedosáhli tak dobré výsledné chuti salátu. Lupení smíchejte se zálivkou až před samotným podáváním, po delším stání salát v zálivce zavadne.

Až si budete jistí základní zálivkou, začněte přidávat další přísady, které vašemu vinaigrettu dodají nový šmrnc. Mohou to být bylinky, hořčice, med, koření atp.

Čekankový salát s kozím sýrem a medovou zálivkou

Jaké listí se hodí do salátu

Pro ten nejlahodnější výsledek používejte srdíčko a listy z jeho okolí. Jsou křehčí, šťavnatější a sladší. Velké obalové listy mohou být jemně nahořklé, jsou tužší a hodí se například pro přípravu zeleninových rolek.

Listy do salátu nakrájejte nebo natrhejte. Je to jedno, ale dávejte pozor na to, abyste je nijak nepomačkali. V promáčklých místech začnou brzy zavadat a tmavnout.

Aby jakákoliv zálivka či dresink listy salátu dobře obalily a držely, vysušte omyté salátové listy v odstředivce. Na mokrém salátu se zálivky a dresinky nařeďují, kloužou a místo dochucení salátu končí v bazénku na dně mísy.

Dopřejte si ekologicky vypěstovaný salát z českých polí