Vejce Benedikt s uzeným lososem

O vzniku této legendární lahůdky koluje několik příběhů. Jedno je však jisté, jedná se o jednu z nejoblíbenějśích snídaní napříč zeměkoulí.

Vejce Benedikt se tradičně skládají z opečeného pečiva (toast, chléb, galetka, kaiserka, žemle, máslový muffin…), kousku opečené šunky nebo slaniny a ztraceného vejce, které se zalije teplou holandskou omáčkou.

Zkusili jsme oblíbenou obměnu – nahradit šunku uzeným lososem a jsme nadšení! Připravte si tento zjednodušený recept také doma.

kategorie: Snídaně
počet porcí: 2
doba přípravy: 35 minut

Příprava

1

Nejdřív ze všeho si dejte vařit vodu, přibližně 2 litry – budete v ní připravovat ztracená vejce

2

Než se voda začne vařit, pusťte se do holandské omáčky. Do užší vysoké nádoby, ve které budete mixovat tyčovým mixérem dejte lžíci majonézy, 2 žloutky, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíci vody, špetku pepře a soli a promixujte až se směs lehce napění

3

V pávničce rozpusťte máslo nebo ghí a postupně, po troškách, přidávejte do směsi a mixujte až dostanete omáčku, která je o něco řidší než majonéza

4

Pánvičku, ve které jste rozehřívali máslo použijte na opečení pečiva

5

Během opékání pečiva si připravte ztracená vejce.  Ztlumte vodu, která se již začala vařit a nechte lehce pod bodem varu

6

Vajíčko rozklepněte do misky. Udělejte ve vodě vařečkou vír (pokud bude vír moc rychlý, bílek se neobalí kolem žloutku) a doprostřed vlijte vejce

Připravte je postupně, každé vajíčko zvlášť cca 2 minuty, aby žloutek zůstal tekutý

7

Teď už stačí jen všechno spojit. Na pečivo položte plátky uzeného lososa, na něj ztracené vejce a celé zalijte holandskou omáčkou

Tip

Naše doporučení

Přidejte baby špenát a dozdobte bylinkami