Vejce Benedikt s uzeným lososem

O vzniku tohoto receptu koluje mnoho příběhů. Vejce Benedikt se tradičně skládají z opečeného pečiva (toast, chléb, galetka, kaiserka, žemle nebo máslový muffin), kousku opečené šunky nebo slaniny a ztraceného vejce, které se zalije teplou holandskou omáčkou. My jsme nahradili uzeninu uzeným lososem a jsme nadšení! Zkuste si tento recept také doma.

kategorie: Snídaně
počet porcí: 2
doba přípravy: 60 minut

Příprava

1

Nejdřív ze všeho si připravíme ztracená vejce. Do hrnce nalijeme přibližně 2 l vody, kterou přivedem k varu, pak ztlumíme teplotu plotínky a přidáme do vody přibližně 1 dcl octa.

2

Vajíčko rozklepneme do misky. Vodu v hrnci vařečkou rozvíříme – točíme s ní ne moc rychle ve vodě (pokud bude vír moc rychlý, bílek se neobalí kolem žloutku). Voda nesmí vřít. Pak vaříme postupně, každé vajíčko 3 minuty, aby žloutek zůstal tekutý.

3

Vajíčka postupně vyndáme z vody, odložíme je na chvilku bokem do studené vody a připravíme si jednoduchou holandskou omáčku.

4

Do misky, ve které budeme mixovat tyčovým mixérem si dáme lžíci majonézy, 2 žloutky, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíci vody, špetku pepře a soli a promixujeme až se směs lehce napění.

5

Na pánvičce si rozpustíme máslo nebo ghí. Ještě horké ho postupně pomalu přidáváme do směsi a mixujeme až dostaneme omáčku, která je o něco řidší než majonéza.

6

Pánvičku, kde jsme rozehřívali máslo použijeme na opečení pečiva. Rozehřejeme jí a rozkrojené pečivo na ní položíme a necháme ho na pánvičce, dokud nevznikne křupavá krustička.

7

Teď už stačí jenom všechno spojit, na pečivo položíme plátky uzeného lososa, na něj pak ztracené vejce. Nakonec toto celé zalijeme ještě teplou holandskou omáčkou.

Tip

Naše doporučení

Talíř můžete dozdobit čerstvým baby špenátem a vajíčka nakonec posypat čerstvou nasekanou pažitkou.