Fresh recepty - Polévky
Vánoční rybí polévka
Přinášíme vám recept na tradiční vánoční rybí polévku pro dokonalou štědrovečerní večeři. Nechte se inspirovat a pochutnejte si.
Příprava
Nejdřív si připravíme rybí vývar. Pokud nemáme kapra již očištěného, odstraníme oči, žábry a pořádne umyjeme. Hlavu a vnitřnosti je potřeba vařit zvlášť, protože se vaří různou dobu. Nejdřív uvaříme v mírně osolené vodě vnitřnosti, trvá to přibližně 10–15 minut.
Pak přidáme do hrnce hlavu, k ní malou cibuli, půlku mrkve, 1 malou petržel. Zalijeme vodou a necháme vařit mírným varem. Postupně sbíráme z hladiny pěnu, aby byl vývar čirý. Pak ho osolíme a přidáme bobkový list, kuličky nového koření a pepře. Vaříme 30–45 minut.
Vývar zcedíme a hlavu necháme vychladnout. Pak z ní obereme maso a nakrájíme na kostičky. Do vývaru přidáme vodu, kterou jsme použili na uvaření vnitřností.
Do hrnce dáme rozehřát máslo. Přidáme nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev, celer a petržel. Když zelenina chytí zlatistou barvu, posypeme ji moukou a vymícháme jíšku, kterou pak zalijeme vývarem.
Polévku dále vaříme přibližně 20 minut. Na konci dochutíme pepřem a solí, přidáme hrst nasekané petrželové natě, kapří maso a vnitřnosti.
Podáváme s krutony, které připravíme z housky, rohlíku nebo toustového chleba, Nakrájíme na kostky a opečeme na másle.