Vánoční rybí polévka

Přinášíme vám recept na tradiční vánoční rybí polévku pro dokonalou štědrovečerní večeři. Nechte se inspirovat a pochutnejte si.

kategorie: Polévky
štítky:
počet porcí: 5
doba přípravy: 60 minut

Příprava

1

Nejdřív si připravíme rybí vývar. Pokud nemáme kapra již očištěného, odstraníme oči, žábry a pořádne umyjeme. Hlavu a vnitřnosti je potřeba vařit zvlášť, protože se vaří různou dobu. Nejdřív uvaříme v mírně osolené vodě vnitřnosti, trvá to přibližně 10–15 minut.

2

Pak přidáme do hrnce hlavu, k ní malou cibuli, půlku mrkve, 1 malou petržel. Zalijeme vodou a necháme vařit mírným varem. Postupně sbíráme z hladiny pěnu, aby byl vývar čirý. Pak ho osolíme a přidáme bobkový list, kuličky nového koření a pepře. Vaříme 30–45 minut.

3

Vývar zcedíme a hlavu necháme vychladnout. Pak z ní obereme maso a nakrájíme na kostičky. Do vývaru přidáme vodu, kterou jsme použili na uvaření vnitřností.

4

Do hrnce dáme rozehřát máslo. Přidáme nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev, celer a petržel. Když zelenina chytí zlatistou barvu, posypeme ji moukou a vymícháme jíšku, kterou pak zalijeme vývarem.

5

Polévku dále vaříme přibližně 20 minut. Na konci dochutíme pepřem a solí, přidáme hrst nasekané petrželové natě, kapří maso a vnitřnosti.

6

Podáváme s krutony, které připravíme z housky, rohlíku nebo toustového chleba, Nakrájíme na kostky a opečeme na másle.

Tip

Naše doporučení

Pokud jste koupili kapra celého, do vývaru můžete použít skelet a ořezy. Postačí vám klidně i hlava, ale rybí chuť bude míň výrazná. Polévku můžete zjemnit smetanou. Nejlépe chutná, když je připravená den předem.