Tříchodové valentýnské menu na vlně zdraví

Martina z Vařeniště.cz nepřipravila jen jeden recpet pro zamilované, ale hned celé tříchodové menu. Tentokrát zdravě (ale rozhodně chutně).

Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem

Předkrm: Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem

Co budete potřebovat:

  • 1 střední červenou řepu
  • 200 g čerstvého kozího sýra
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • klíčky červené ředkve (nebo jiné)
  • vlašské ořechy na dozdobení (volitelně)

Postup:

1) Připravte řepu

Červenou řepu uvařte v celku ve vodě (cca 45 minut) anebo ji pečte zabalenou v alobalu (2 hodiny na 220 °C). Nechte zchladnout a oloupejte.

2) Dokončete a servírujte

Nakrájejte řepu na slabé plátky a vyskládejte na talíř. Posypejte nadrobeným sýrem, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Posypejte klíčky.

 

Hlavní chod: Grilovaný mečoun s citronovou omáčkou, pečenou mrkví a růžičkovou kapustou

Mečoun si s citronovou omáčkou dobře rozumí. A místo obligátní škrobové přílohy (brambory nebo hranolky) vyzkoušejte pečenou mrkev a růžičkovou kapustu. Zahoďte předsudky, funguje to báječně!

Co budete potřebovat:

  • 2 steaky z mečouna
  • olivový olej
  • sůl
  • 20 g másla
  • 50 g smetany 30%
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • cca 400 g mrkve
  • cca 200 g růžičkové kapusty
  • čerstvě mletý pepř
  • římský kmín
  • hrst lískových ořechů

Postup:

1) Upečte mrkev

Začneme odzadu… Mrkev oloupejte a podélně překrojte napůl. Silnější mrkve překrojte na čtvrtky. V míse promíchejte se lžící oleje, trochou soli a čerstvě mletého pepře. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 180 °C (horkovzduch).

2) Pusťte se do kapusty

Kapustu dejte do misky. Větší přepulte. Přidejte asi lžíci olivového oleje, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, špetku soli. Ořechy rozdrťte na větší kusy (bude stačit, když na ně zatlačíte čepelí nože). Přidejte do misky a promíchejte.

3) Seznamte kapustu s mrkví

Kapustu přidejte po 15 minutách pečení na plech k mrkvi. Pečte společně dalších 10 minut.

4) Je čas na omáčku

V plecháčku nebo v menším kastrůlku přiveďte k varu smetanu s máslem a citronovou šťávou. Přidejte špetku soli a pozvolna vařte, dokud se omáčka nezredukuje a nezhoustne.

5) Ryba nakonec

Mečouna potřete olejem a z obou stran osolte. Vložte pod gril a krátce pečte.

 

Sněhové piškoty s ořechy a malinovým tvarohem

Sladká tečka: Sněhové piškoty s ořechy a malinovým tvarohem

Tahle kombinace vás vystřelí z trenek (či jiného spodního prádla). Což je na Valentýna vlastně ta nejlepší předehra 🙂

Co budete potřebovat:

  • 1 vaječný bílek
  • 30 g umletých vlašských ořechů
  • 5 g kakaa
  • 200 g farmářského tvarohu
  • 1 lžíci lyofilizovaných malin
  • případně trochu smetany na rozředění krému
  • med na doslazení
  • čokoládu na ozdobení

Postup:

1) Udělejte sníh

K bílku přidejte pár zrníček soli, aby se lépe vyšlehaly. Vyšlehejte sníh. Přidejte ořechy a kakao a promíchejte.

2) Upečte piškoty

Na plech vyložený pečicím papírem vytvořte pomocí lžíce kolečka silná asi 1 cm (ne slabší), průměr asi 5 cm. Vložte do vyhřáté trouby na 130 °C (horkovzduch) a pečte 20 minut. Nechte na plechu zchladnout.

3) Připravte krém

Pokud je tvaroh hutný, nařeďte trochou smetany. Maliny rozmixujte na jemný prach a vmíchejte do tvarohu. Pokud chcete, krém oslaďte trochou medu.

4) Dokončete

Krém naneste na piškot a ozdobte čokoládou.

Tak hodně štěstí s valentýnským menu. A hodně lásky! ❤️❤️❤️