Fresh recepty - Hlavní jídla
Trhané hovězí s dijonskou omáčkou, pečenou zeleninou a šťouchanými brambory
Trhané maso s výraznou omáčkou a zeleninou je vydatné jídlo, které uspokojí i největší jedlíky. Ochutnejte trhané maso v podání Martiny Lacingerové z Vařeniště.
Příprava
Troubu předehřejte na 220°C.
Hovězí maso osolte a opepřete ze všech stran.
Mrkev, petržel a celer nakrájejte na kostky, ciibuli nakrájejte na půlměsíčky. S česnekem, tymiánem a bobkovým listem dejte do pekáče. Podlijte asi 2 cm vody. Navrch položte maso, přiklopte a vložte do trouby. Pečte asi 3,5 hodiny.
Během pečení obracejte, případně podlijte vodou. Po upečení natrhejte na vlákna.
Výpek slijte do hrníčku. V menším kastrolu nebo v pánvi rozehřejte máslo a zasypejte moukou. Připravte tmavou jíšku. Zalijte výpekem a 20 minut vařte. Podle potřeby dolijte vodou. Po 20 minutách dochuťte hořčicí, medem, mletým rozmarýnem a římským kmínem.
Zelenina
Petržel a mrkev nakrájejte podélně na poloviny, případně na čtvrtiny. Celer nakrájejte na kostky. V míse promíchejte s trochou oleje a trochou medu. Osolte a opepřete. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Houby a růžičkovou kapustu překrojte napůl. Promíchejte s trochou oleje, solí, pepřem a trochou tymiánu. Rozprostřete vedle kořenové zeleniny. Pečte při 190 °C dozlatova.
Brambory uvařte v osolené vodě. Rozšťouchejte. Na pánvi rozehřejte asi lžíci másla. Pokrájejte jarní cibulku na slabá kolečka a opékejte na másle, dokud nezačne zlátnout. Vmíchejte k bramborám.