Třešňový koláč

Tento koláč je trošku náročnější na přípravu, ale až ho ochutnáte, pochopíte, že ta chuť za tu práci stála.

kategorie: Dezerty
štítky:
počet porcí: 8
doba přípravy: 120 minut

Příprava

1

Nejdřív si připravíme těsto. Do misky dáme 3 hrnky hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce třinového cukru a máslo pokojové teploty nakrájené na menší kousky.

2

Vše společně promícháme a vypracujeme tuhé těsto.

3

Vypracované těsto rozdělíme na dvě části, zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odpočívat.

4

Třešně vypeckujeme. Zrhuba 300 g třešní dáme do kastrolu, přidáme 1 polévkovou lžíci cukru, pár kapek vanilkového extraktu a vaříme dokud se třešně zcela nerozvaří a nevznikne řidší „džem“. Směs občas promícháme, aby se nám nepřipálila.

5

Připravený „džem“ necháme zchladnout a mezitím si připravíme formu na pečení, kterou vymažeme máslem a vysypeme moukou.

6

Těsto vytáhneme z lednice a z jedné půlky vyválíme plát, kterým vytvoříme dno koláče. Vyválené těsto dáme do pečící koláčové formy a upravíme okraje.

7

Na těsto vyskládáme zbylé vypeckované třešně. Dále přidáme připravený třešňový „džem“, který rozprostřeme na celou plochu koláče.

8

Ze zbylého testa připravíme dlouhé pásy, kterými vytvoříme na vrchu koláče mřížku.

9

Pečeme na 180°C dokud nebude těsto zlatavé, přibližně 40 minut.

Tip

Naše doporučení

Můžete podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny a ozdobené lístky máty.