Slaďoučké vánoční inspirace

Připravili jsme si pro vás tipy na netradiční vánoční cukroví, které je velmi jednoduché na přípravu a tak vám nezabere mnoho času. Věříme, že vás potěší a pochutnáte si na něm vy i vaši blízcí.

RAW ořechové kuličky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suroviny:
200 g datlí nebo datlové pasty
100 g ořechů – mandle, kešu, lískové ořechy nebo pistácie
čaj matcha nebo skořice na obaleníČas přípravy:
20 minut

Dávka:
Z daného množství připravíte cca 20 kuliček.

Postup:
Datle si namočíme den předem. Pokud používáme datlovou pastu, můžeme začít následovným krokem – mletím ořechů. Ořechy nameleme na středně hrubo. Pak je smícháme s datlovou pastou. Ze směsi vytvoříme kuličky, které následně obalujeme v čaji matcha, skořici nebo v tom, co máte rádi.

Čokoládové lanýže s Amarettem

 

Suroviny:
200 g vysokoprocentní hořké čokolády
100 g šlehačkové smetany 33 %
2–3 polévkové lžíce amaretta (nebo likéru podle chuti)
24 ks mandlí (cca 50 g)Čas přípravy:
30 minut (bez doby tuhnutí)

Dávka:
Z daného množství připravíte cca 24 kuliček.

Postup:
Smetanu rozehřejeme v rendlíku. Předtím, než začne vřít, ji sundáme z plotýnky a přidáme do ní nalámanou čokoládu. Když se čokoláda rozpustí, přidáme likér a promícháme. Zapékací misku vysteleme pečicím papírem a směs na něj rozprostřeme. (Když směs rozprostřete na větší plochu, rychleji vystydne.) Necháme v chladu tuhnout ideálně přes noc, nejmíň ale jednu hodinu.
Připravenou směs pak rozkrájíme na menší části. Z každé části v ruce vypracujeme „placičku“, do které vložíme mandli a pak z ní vytvarujeme kuličku, kterou obalíme v kakau, karobu, nebo v tom, co máte rádi.

Čokoládové košíčky plněné krémovým slaným karamelem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suroviny:
200 g mléčné čokolády
200 g vysokoprocentní hořké čokolády
200 g cukru
125 ml šlehačkové smetany 33 %
90 g másla
1/2–1 čajové lžičky hrubozrnné mořské soliČas přípravy:
45 minut (bez doby tuhnutí)

Dávka:
Z daného množství připravíte cca 12 košíčků.

Postup:
Připravíme si formu na muffiny a do ní vložíme papírové košíčky. Čokoládu nalámeme a rozpustíme ve vodní lázni. Do každého košíčku dáme cca 1 polévkovou lžíci rozpuštěné čokolády (co zbyde, použijeme na vršek košíčku). Papírovým košíčkem potočíme tak, aby se čokoláda roztekla po celém jeho okraji. Necháme přibližně hodinu tuhnout v chladu.
Zatím si připravíme slaný karamel. V rendlíku se světlým dnem (abychom měli přehled o barvě karamelu) necháme rozpustit cukr – ten zhnědne. Když je tekutý, dáme ho dolů z plotýnky a  za stálého míchání do něho postupně přidáváme máslo. Po tom, co se všechno máslo rozpustí, přidáme opět za stálého míchání smetanu. Necháme chvilku vařit, až krém lehce zhoustne. Jenom opatrně, musíme pořád míchat, ať se karamel nepřipálí. Nakonec přidáme sůl podle chuti. Směs necháme odpočívat v chladu cca 20–30 minut. Pak směsí naplníme košíčky (do každého košíčku by se měla vejít 1 polévková lžíce karamelového krému). Košíčky necháme opět v chladu odpočívat cca 20 minut. Mezitím si rozpustíme čokoládu, která nám zbyla. Na vrch košíčků dáme rozpuštěnou čokoládu tak, aby byl karamelový krém celý pokrytý čokoládou. Vrch košíčků můžeme ještě lehce posypat solí. Košíčky udržujte v chladu.