Silný kuřecí vývar

Poctivý vývar je základ, díky kterému pozvednete své kuchařské umění hned o několik úrovní výše. Můžete ho přidávat do omáček a do risotta. Můžete si ho vzít místo kávy v hrníčku na cestu do práce.

Na vývaru je také úžasné to, že při jeho přípravě zužitkujete spoustu kuchyňských zbytků, které byste jinak museli bez užitku vyhodit. Kosti z pečeného kuřete, různé ořezy masa a zeleniny a tak dále. Pokud je nezužitkujete na vývar rovnou, doporučujeme schovávat si tyto ingredience průběžně v mrazáku – jejich chvíle přijde.

kategorie: Polévky
doba přípravy: 130 minut

Příprava

1

Opečte kosti

Rozpalte troubu na 180 °C. Kuřecí skelety (a případně všechny syrové kosti, poslední články kuřecích křídel apod., které jste si nashromáždili v mrazáku) dejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do rozehřáté trouby péct na 20–30 minut.

2

Dejte vařit

Opečené maso s kostmi dejte do velkého hrnce a zalijte studenou vodou. Vysrážený tuk seberte děrovanou naběračkou, nebude se vám na začátku varu dělat tolik pěny.

Přidejte zeleninu – oloupané (nebo dobře omyté) 2 mrkve, 2 petržele, půlku celeru a cibuli.

Přiklopte pokličkou a přiveďte k varu.

3

Stáhněte plamen

Jakmile přijde voda k varu, sundejte pokličku, stáhněte plamen na minimum a nechte jen tak jemně bublat. Při klokotavém varu se vám vývar zakalí a rychle se vyvaří voda.

Na začátku varu se na hladině bude tvořit pěna. Jednou za pár minut ji seberte děrovanou naběračkou.

4

Přidejte koření

Když se přestane tvořit pěna (cca po 5–10 minutách), přidejte koření – bobkový list, nové koření a pepř. Můžete je zamotat do gázového pytlíčku a na konci vylovit všechny kuličky a listy najednou, ale vývar stejně budete cedit, takže to není nutné.

Vývar vařte zhruba dvě hodiny.

5

Sceďte a zredukujte

Když je vývar hotový, sceďte ho přes husté síto. Maso můžete obrat z kostí a použít do polévky, zeleninu dejte třeba pejskovi, do polévky použijte čerstvou.

Pokud potřebujete vývar silnější, postavte hrnec zpátky na sporák a mírným varem zredukujte na požadovanou hustotu.

6

Nakrájejte zeleninu

Zbytek mrkve, petržele a celeru nakrájejte na nudličky (nebo na kolečka a kostičky, jak to máte rádi). Pokud chcete vývar mít co nejvíc čirý, uvařte je v osolené vodě zvlášť.

7

Hotovo

Hotový vývar osolte podle chuti, přidejte zeleninu, případně nudle (uvařené také zvlášť), ozdobte petrželkou a… dobrou chuť!