Ratatouille s pečenou pražmou královskou

Ochutnejte klenot francouzské kuchyně, ve kterém vynikne krásné zbarvení sezónni zeleniny. Ratatouille můžete podávat s těstovinami a sýrem a nebo jej můžete přidat na omeletu.

kategorie: Hlavní jídla
počet porcí: 4
doba přípravy: 60 minut

Příprava

1

Zeleninu očistíme a nakrájíme na přibližně stejně velké kousky. Postupně ji opečeme na pánvičce. Jednotlivé druhy zeleniny je potřeba opékat samostatně, kvůli rozdílné struktuře. Každou zeleninu posypeme provensálským kořením. Osolíme ji až po pár minutách opékání, aby nepustila moc šťávy.

2

Na rozehřátou pánvičku dáme olivový olej a nejdříve opečeme lilek. Po pár minutách ho přesuneme z pánvičky do zapékací misky. Na pánvičku přidáme opět olivový olej a dále pokračujeme stejně s cuketami, paprikami, cibulí a rajčaty.

3

Do opečené zeleniny přidáme 1,5 dcl bíleho vína a promícháme. Můžeme přidat ještě špetku soli a pepře. Také se může hodit větvička tymiánu, šalvěje či rozmarýnu. Pečeme přibližně 20 minut na 180°C.

4

Dále si připravíme pražmy. Ryby umyjeme a osušíme. Kůži lehce nařízneme, aby chuť citronu lépe pronikla do masa. Osolíme ji a opepříme, jak na kůži, tak v břišní dutině, kam přidáme plátky citronu a snítky tymiánu. Ryby pak ještě lehce potřeme olivovým olejem.

5

Do pekáčku naskládáme plátky citronu, na které položíme ryby. Přidáme ještě snítku tymiánu. Ryby zakápneme citronovou šťávou a lehce je podlijeme vodou.

6

Pražmu pečeme přibližně 20 minut na 180°C.

Tip

Naše doporučení

Jídlo můžete doplnit opečenou bagetkou nebo opečenými bramborami.