Proti chřipce po česku

Nabyli jste v poslední době dojmu, že „zázračně“ léčivé rostliny rostou pouze v tropickém ráji? Přečtěte si stručný článek o místních léčivých potravinách, které jsou u nás naprosto běžně k dostání. Možná by vás ani nenapadlo, co dokáže třeba „obyčejná“ cibule.
Zn. zaměřeno na chřipku. 🙂

Cibule kuchyňská
Tato zelenina se v našich kuchyních natolik usídlila, že ji nevěnujeme žádnou větší pozornost. Přitom ji i následující plodiny můžeme právem považovat za přírodní antibiotika.
Mezi výčet poztivních účinků cibule patří také podpora vylučování trávících a pankreatických šťáv, léčení ledvinových infekcí, cibule dokáže účinně bojovat proti velké škále bakterií, podporuje odhleňování, mírní kašel a pomáhá léčit záněty dýchacího traktu.

Snad nejznámějším cibulovým receptem proti kašli a chřipce je čerstvá cibulová šťáva s medem. Pro pročištění dýchacích cest si na noc nakrájejte cibuli na talířek a položte vedle postele. Během spánku budete vdechovat její léčivé éterické oleje.
Jako prevenci si můžete občas namazat krajíc chleba sádlem, hojně zasypat cibulí a dle chuti osolit. Smile

Křen
Křenu se říká také český ženšen. Zvyšuje vylučování trávicích enzymů a normalizuje složení střevní mikroflóry. Čistí krev, podporuje prokrvení ledvin a stimuluje činnost několika dalších orgánů. Pomáhá při nachlazení, chřipce a zánětu horních dýchacích cest. Rozřeďuje hlen a mírní dráždění ke kašli.

Křen celkově výrazně posiluje imunitu.

Jak síla, tak i chuť křenu je velice výrazná, proto ji trochu zjemněte: najemno nastrouhejte 1 lžíci křenu a smíchejte ji s 3 lžícemi medu.
Možná jste nevěděli: japonský křen wasabi je součástí sushi zejména proto, že působí silně antiparaziticky při konzumaci syrových ryb.

Česnek
Česnek snižuje krevní tlak, významně čistí cévy, snižuje hladinu LDL cholesterolu a také celkově posiluje imunitu. Výrazně působí proti plísním, ohromnému množství bakterií a parazitů.

Pokud nemůžete sníst samotný syrový stroužek česneku, odšťavňete ho do zeleninové šťávy anebo rozmixujte v jednoduchém smoothie. Anebo ho jednoduše prolisujte do citronové šťávy – tomuto nápoji se také přezdívá elixír mládí. Smile

Kysaná zelenina
Zelenina, která prošla mléčným kvašením zlepšuje trávení a pomáhá budovat a udržovat zdravou střevní mikroflóru. Účinně napomáhá při boji proti bakteriím, virům, infekcím a stejně, jako předchozí plodiny i kysaná zelenina zlepšuje obranyschopnost organismu.

Kvasit můžete nejen zelí, ale také třeba mrkev, červenou řepu, cibuli, ředkve, cukety, oblíbený je také květák.

Pokud tyto potraviny zařadíte do svého jídelníčku častěji – jako prevenci, určitě se vám odmění posíleným zdravím.