Přírodní barvení vajec

Nejrůznější internetové návody slibují úžasné barvy za použití zeleniny a koření, až se nám tomu nechtělo věřit, a tak jsme vyzkoušeli, jak přírodní barvení vajec skutečně funguje.

Jaký postup jsme zvolili

Vyfouklá vejce jsme přes noc namáčeli v odvarech. Aby barva lépe chytala, vyzkoušeli jsme trik s octem. Když namočíte vejce do octové vody (může být i ocet jablečný), naruší to svrchní blánu, kterou po cca 10 minutách jednoduše prsty setřete. Tím i z tmavšího vejce uděláte světlé, ale nebude už hladké – skořápka bude mít vystouplou strukturu a bude křehčí. Pro porovnání intenzity zbarvení mrkněte na obrázek –  kurkuma 1 (vejce upravené octovou vodou) a kurkuma 2 (vejce umyté čističem na nádobí).

 

Jak připravit „barvu“

  1. Připravte si silný odvar ze suroviny, kterou chcete pro barvení použít. Zeleninu anebo koření, jako je třeba kurkuma, nakrájejte a vyvařte.
  2. My jsme na 1 vejce použili 3 dcl vody, do které jsme dali tolik barvící suroviny, kolik se tam vešlo. Nechali jsme to pozvolna vařit 20 minut.
  3. Ještě horký odvar přelijte do skleničky, vyfouklé vejce ponořte a přidržte ho lžící, dokud z nej neunikne všechen vzduch a zůstane tak celé ponořené. Louhujte přes noc.
  4. Vejce opláchněte, vyfoukněte z něj vodu a osušte. Aby se hezky lesklo, potřeli jsme ho špekem, ale můžete klidně i olejem.

Ze všeho nejvíc nás překvapilo červené zelí a krásná modrá barva, kterou vykouzlilo. Trošku nás mrzelo, že z červené řepy se vyklubala barva hnědá, ale za to je pořádně intenzivní. O zelenou barvu se měl postarat špenát. Jak vidíte, vejce je nažloutlé. S cibulovými slupkami je úspěch zaručený, to máme léty prověřené. No a kurkuma, jak se říká, nepřekvapila, ani neurazila.

Kromě barev, které vidíte na druhém obrázku, jsme ještě zkusili sójovou omáčku a mladý ječmen, ty nám nezabarvili vejce vůbec. Zkusit však můžete i borůvky.