Polévka z pečené žluté řepy

kategorie: Polévky
počet porcí: 4
doba přípravy: 40 minut

Příprava

1

Troubu předehřejte na 190 °C.

2

Řepu očistěte kartáčem a rozřízněte na kostky

3

Rozpůlte šalotky, hlavičku česneku rozřízněte napůl.

4

Vše dejte na plech, pokapejte olejem, osolte a opepřete, promíchejte (česnek dejte řeznou stranou dolů) a dejte péct.

5

Až bude řepa téměř měkká, vyndejte jí z trouby.

6

Zeleninu a 1-2 stroužky upečeného česneku dejte vařit s vývarem nebo vodou.

7

Nezapomeňte na výpek z plechu.

8

Až bude řepa měkká, nechte chvíli zchladnout a rozmixujte na hladký krém.

9

Podávejte s mandlovo-bylinkovým dipem s pečeným česnekem anebo bylinkovým pestem. Pesto můžete připravit i z řepných listů.

10

Mandlovo-bylinkový dip s pečeným česnekem:

11

Rozmixujte mandle, koriandr a vyloupané stroužky pečeného česneku dohladka.

12

Pokud bude potřeba, pomalu přilévejte vodu z namočených mandlí

13

Osolte a opepřete, ještě jednou promixujte. Z bylinek se hodí také máta či pažitka.

Tip

Naše doporučení

Polévku můžete zjemnit smetanou. Celkově bude mít polévka jemnější chuť, pokud zeleninu místo pečení jen uvaříte.