Opravdu je pro nás syrová strava prospěšná?

Možná jste si již někdy kladli otázku, zdali je pro nás syrová strava skutečně tak prospěšná, jak dost často slýcháváme z nejrůznějších stran. Zapátrali jsme tedy pro vás po výhodách a nevýhodách syrové stravy a zjistili jsme, jak to s ní vlastně je.

Základní fakta:

Vařením se v potravinách ničí enzymy a některé vitamíny rozpustné ve vodě. Zároveň se však zvyšuje antioxidační schopnost některých druhů zeleniny a taky se vařením odstraní škodlivé bakterie a mikroorganismy. Navíc je vařené jídlo líp stravitelné a jednodušeji se kouše.

Co se týče masa, je pro naše tělo určitě prospěšnější, pokud projde tepelnou úpravou. To stejné platí u luštěnin, které ale můžeme jíst i za syrova – ve formě klíčků. U zeleniny rozhoduje o tom, jestli je pro nás lepší vařená nebo syrová, vodnatost toho kterého druhu. Druhy s vyšším obsahem vody (okurek, meloun nebo listové saláty) je lepší jíst za syrova. Naopak ty druhy, které obsahují víc škrobu (brambory či mrkev), je lepší jíst tepelně zpracované. Při vaření je ale důležité dát pozor na to, aby byla zelenina zpracována šetrně.

Které druhy zeleniny je dobré vařit?

  1. Brambory – Vařit brambory je nutnost, jinak je škrob v nich pro nás nestravitelný.
  2. Mrkev – Pokud mrkev lehce podusíme nebo opečeme na oleji, zvýší se tím efektivnost, s jakou naše tělo využije obsah betakarotenu, který nás chrání před volnými radikály.
  3. Kapusta – Povařením kapusty zvýšíme její vliv na odbourání škodlivého cholesterolu.
  4. Houby – Některé druhy jedlých hub lze jíst i za syrova, jsou ale dost těžko stravitelné, a proto se doporučuje jejich tepelná úprava. Díky tomu zvýšíme i výtěžnost antioxidantu, který obsahují.
  5. Chřest – Uvařením chřestu dojde k lepšímu vstřebávání vitamínů A, C a E.
  6. Rajčata – Tepelnou úpravou rajčat zvýšíme jejich antioxidační účinek. Před konzumací je tedy dobré je spařit, ale taky si je můžete vychutnat ve formě protlaku nebo rajčatové omáčky v oblíbené kombinaci s bazalkou.
  7. Špenát – Když špenát sníme povařený, dosáhneme lepšího využítí minerálních látek, které obsahuje.

Které druhy zeleniny jsou naopak lepší syrové?

  1. Brokolice – vařením brokolice na vysokou teplotu dochází ke snížení obsahu vitamínu C, navíc ubývá i enzymu myrozináza, který je účinný v ochraně před rakovinou. Doporučujeme tedy jíst brokolici syrovou a nebo jenom krátce povařenou.
  2. Česnek – pro někoho může být syrový česnek hůř stravitelný, v tomto případě se doporučuje vybrat střídku, která je původcem těžkého zažívání. Česnek, stejně jako brokolice, obsahuje látky, které pomáhají v prevenci před nádorovým onemocněním, a které se vařením ničí. I tak si ale česnek zachovává vařením značné množství látek, které mají blahodárný účinek na naše zdraví.
  3. Cibule – vařením přichází cibule o jednu ze svých výhod a to je její působení proti tvorbě krevních sraženin. I syrová cibule může být pro některé lidi hůř stravitelná. Doporučujeme proto před konzumací cibuli planšírovat, tedy spařit a vařit max. 1 minutu, případně doplnit bylinkami, které podpoří trávení.
  4. Zelí – stejně jako brokolice obsahuje enzym myrosináza, který je účinný jako prevence před nádorovým onemocněním a jehož obsah se vařením snižuje. Zelí proto doporučujeme vařit pouze krátce, nebo ho konzumovat kvašené.
  5. Ovoce – taky ovoce je nejlepší jíst syrové a nejvíc nalačno a celé, tedy ne ve formě šťávy. Tímto způsobem z něj dostaneme maximální množství živin, které poskytuje.

Velmi zdravou úpravou zeleniny je fermentace neboli kvašení. Kyselé zelí nebo jakoukoliv kvašenou zeleninu můžeme zařadit do kategorie superpotravin, které jsou pro naše tělo velmi prospěšné a navíc jsou v našich podmínkách i lehce dostupné a tedy přirozené pro naše tělo.

A co říct na závěr? Klíčem k úspěchu a tedy pevnému zdraví je pestrá a vyvážená strava. Nemá proto smysl jíst pouze syrovou nebo pouze vařenou stravu. Nejdůležitější je, aby vám jídlo chutnalo a užívali jste si ho.