O medvědím česneku

Medvědí česnek – jedna z prvních jarních bylinek, jasný důkaz toho, že jarní příroda se probudila. V čem vám medvědí česnek prospěje a jak ho správně skladovat?

Medvědí česnek je úžasným životabudičem, především díky schopnosti naše tělo desifinkovat a podporovat v něm čistíci procesy.

Je kvalitním a bohatým zdrojem vitamínu C, silice allicin (také v kuchyňském česneku anebo cibuli), železa a dalších látek. Účinné látky v medvědím česneku podporují trávení, ničí střevní parazity a nežádoucí bakterie, urychlují hojení ran a vředů, čistí cévy a zanesenou pleť, pomáhají čistit ledviny a močový měchýř, uklidňují svalové křeče, pomáhají snižovat krevní tlak, léčí mykózy a plísně.

Malá jarní kúra

Pokud chcete pocítit pozitivní účinky medvědího česneku sami na sobě, zařaďte čerstvé listy do svého jarního jídelničku pravidelně. Můžete si naplánovat týdenní intensivní kůru anebo jíst menší množství česneku po delší dobu. Pozor si dávejte, pokud máte přecitlivělý žaludek, větší množství této bylinky by vás mohlo dráždit.

Skladování

Poté, co si vybalíte medvědí česnek z bedýnky, seřízněte mu stonky a vložte listy do sklenice s vodou. Dejte do lednice. Po cca 2 dnech vodu měňte a stonky vždy trochu seřízněte. Drobné lístky s malými stonky vydrží déle, pokud je dáte do misky, kterou překryjete vlhkou – dobře vyždímanou utěrkou. Uložte také do lednice.

Nejúčinější a nejlepší je medvědí česnek syrový, můžete jej ale na kratší dobu i zmrazit anebo si připravit tinkturu. Není vhodný k sušení, ztratí tak svoje aroma a chuť. Více o skladování bylin se dozvíte tady.

Vaření

V kuchyni můžete tuto bylinku přidat snad do všeho, od polévek a pomazánek, přes nádivky a mleté maso, až po sladké smoothie, proto vzhůru do kulinářských experimentů! Své báječné výtvory s námi nasdílejte na Facebooku nebo Instagramu.