Kokosový dort Red Velvet

Dort Red Velvet kdysi vůbec nebyl přibarvován. Ani červenou řepou, natož potravinářskými barvivy. Ve skutečnosti se v Americe jednalo o běžný dort, ovšem s jemnou – sametovou strukturou. Ta vznikla díky reakci kyselého podmáslí se zásaditou jedlou sodou. Oblíbených příchutí bylo několik, mezi nimi i červené varianty.

Červený sametový dort byl vanilkový dort s červeným cukrem, jak se tehdy říkalo hnědému cukru. Mahagonový sametový dort byl čokoládový, v korpusu prostupovaly červené tóny, a to díky kombinaci kakaového prášku s podmáslím.

Pokud jste zvědaví na víc z historie tohoto dortu a chcete si připravit skutečně originální verzi, mrkněte sem.

Moderní verzi s krémem z kokosového mléka pro vás připravila Daniela z ivf_mama_from_prague.

kategorie: Dezerty

Příprava

1

Předehřejte troubu na 180 °C

2

Připravte si dvě mísy. Do jedné prosejete mouku a smíchejte všechny sypké ingredience (mouka, cukr, kakao, jedlá soda)

3

Ve druhé míse utřete máslo s cukrem a přidejte smetanu,  vajíčka, olej, ocet a podmáslí. V momentě kdy se vše spojí začnete postupně vmíchávat i obsah první mísy. Na konec přidejte červené barvivo, preferujte ekologické varianty

4

Pečte přibližně 30 minut

5

Vychlazenou smetanu společně s prosetým cukrem vyšlehejte a do šlehačky pomalu přidávejte kokosové mléko (mléko nechte hodinu v pokojové teplotě a před otevřením jej řádně protřepejte)

Tučné mléko společně se smetanou ztuhne

 

6

Korpus rozřízněte na několik dílů – dle výšky a prokládejte krémem. Dort nakonec upravte dle své fantazie – celý potřete krémem,  ozdobte jedlými květy, ovocem či nadrobenými kousky korpusu