Kdoulový džem

kategorie: Recepty

Příprava

1

Nastrouhejte kůru z bio citronů a vylisujte šťávu

2

Kdoule omyjte a DŮKLADNĚ otřete pro odstranění chloupků

3

Nakrájejte je na malé kostičky, trojúhelníčky, nudličky, cokoliv 🙂 a společně s citronovou kůrou a šťávou vložte do hrnce

4

Přiklopte pokličkou, přiveďte k varu a vařte do změknutí, v případě potřeby zalijte během varu troškou vody

5

Pokud chcete, můžete kdoule rozmačkat nebo rozmixovat

6

Přidejte cukr, nejdřív jen 200g a přidávejte dle vlastní chuti a ještě 5 minut povařte

7

Pokud jste přidali moc vody anebo máte radši víc želé konzistenci, přidejte pektin po lžičkách, po každé důkladně zamíchejte a pak udělejte zkoušku tuhnutí – naberte malé množství na lžičku, vložte do lednice a za minutu vytáhněte

8

Až budete s výslednou konzistencí spokojeni, naplňte čisté sklenice, ihned je uzavřete a nechte pomalu vychladnout, klidně zabalené do peřiny, trvá to několik hodin.