Jezte v létě správně a budete šťastní

Víte co jíst, aby vaše tělo bylo v horkých letních dnech plné energie a svěží? Zde jsou jednoduché tipy, jak se během horka udržet fit.

Léto je ideálním obdobím pro syrovou stravu ve formě nejrůznějších listových salátů, klíčků a jemné letní zeleniny. Výborné jsou hořké saláty, stejně, jako na jaře. Například čekanka. Nezapomeňte na dochucení lehkými bylinkovými zálivkami a dresinky.

Skvělé je čerstvé ovoce a raw dezerty. Nedoporučujeme však jíst pouze syrovou stravu, zvlášť k snídani není nejvhodnější. Vyzkoušejte třeba vločky namočené přes noc s rychlým ovocným kompotem a jemným kořením.

Ze škrobovin upřednostňujte dlouhozrnnou rýži, quinou, kuskus. Léto je také vhodným obdobím pro konzumaci kukuřice a brambor. Tělo je tráví mnohem lépe, než v zimě.

V létě celkově omezte maso a uzeniny, zejména pak ve večerních hodinách. Mezi vhodnější druhy patří například jehněčí, králík, sladkovodní ryby. Výborné jsou jemné masové vývary se zeleninou, dobře vám udělají hlavně ráno a navečer.

I když mléčné výrobky pomáhají organismus ochlazovat, nesmí se to s nimi přehánět. Jogurty k snídani nedoporučujeme, zpomalují metabolismus, ovšem ráno jej potřebujeme podpořit. Vhodné letní pokrmy s mléčnými výrobky jsou doplněny bylinkami a kořením. Báječný je například salát caprese s mozzarellou a bazalkou, tzatziky s jogurtem a koprem, řecký salát s fetou, grilovaný sýr halloumi, grilovaná zelenina s ovčím anebo kozím sýrem…

Omezte v létě pití kávy. Jeden šálek kvalitní kávy vám může prospět, avšak ve vyšších dávkách začíná škodit.

Z kuchyňských úprav vynechte smažení a dlouhé pečení. Upřednostňujte rychlé restování, krátký var a pošírování, páru.

Možná se vám zdá, že po vypití ledového nápoje své tělo dokonale osvěžíte. Ve skutečnosti si ale zpomalíte trávení, uberete tělo o energii a podráždíte hrdlo. Mnohem lépe vás osvěží vlažný mátový anebo meduňkový čajVíce o pitném režimu v létě se dozvíte tady.

K létu neodmyslitelně patří scházení se s přáteli u jídla venku a grilování. Sice to není nejvhodnější tepelná úprava, ale můžete ji vyvážit marinováním masa s bylinkami, přípravou vlastních dresinků z kvalitních surovin. Místo pečiva a brambor servírujte jako přílohu grilovanou a čerstvou zeleninu. Nezapomeňte, že na grilu jsou skvělé ryby a mořské plody. Odlehčíte si tak od steaků z červeného masa.

Pokud vás čeká velké hodování, dejte si před i po jídle štamprli kvalitního likéru z hořkých bylin.

A teď ruku na srdce – víme, že léto je typické svou živostí, plné podnětů a zábavy, ale kolik času v létě věnujete také odpočinku? Zajděte si podvečer do parku, zujte si boty, svlíkněte ponožky, lehněte do trávy, dejte klobouk přes hlavu a vypněte myšlenky. Aspoň na chvíli. Radost a smích pak budou chutnat ještě lépe.