Fresh recepty - Hlavní jídla
Jehněčí masové koule s tahini a granátovým jablkem
Příprava
Připravte si džem: Všechny ingredience dejte do malého kastrolku, přiveďte k varu a nechte na mírnějším ohni zredukovat na hustou tekutinu, odstavte z ohně
(Pro šťávu postačí, když rozříznete granátové jablko napůl a v ruce zmáčknete stejně jako citron.)
Troubu předehřejte na 200°C
Koření rozdrťte v hmoždíři a na sucho opražte v pánvi, pozor na připálení, zhořklo by.
Mleté maso smíchejte s najemno nasekanou petrželkou/ koriandrem, najemno nasekanou cibulí, prolisovaným česnekem, opraženým kořením a sójovou omáčkou/ solí
V lednici nechte odležet 10-15 minut
Po vytažení z lednice formujte kuličky v průměru cca 3 cm
1 kg masa vyjde asi na 24 koulí.
Na pánvi rozehřejte olej, a v několika dávkách na ní osmahněte masové koule, postačí minuta-dvě, jen aby se zatáhly a vytvořila se malá krusta, přičemž osmahnuté by měly být ze všech stran
Poté všechny koule dejte na plech a vložte do trouby na 8-10 minut.
Mezitím smíchejte tahini s vodou tak, aby výsledná konzistence byla o něco hustější než tučná smetana ke šlehání
Přidejte sůl a pár kapek citronové šťávy.
Hotové masové koule na talíři polijte tahini, džemem z granátového jablka, posypejte nasekanou petrželkou/ koriandrem a ihned servírujte.