Jehněčí masové koule s tahini a granátovým jablkem

kategorie: Hlavní jídla
počet porcí: 4
doba přípravy: 45 minut

Příprava

1

Připravte si džem: Všechny ingredience dejte do malého kastrolku, přiveďte k varu a nechte na mírnějším ohni zredukovat na hustou tekutinu, odstavte z ohně

2

(Pro šťávu postačí, když rozříznete granátové jablko napůl a v ruce zmáčknete stejně jako citron.)

3

Troubu předehřejte na 200°C

4

Koření rozdrťte v hmoždíři a na sucho opražte v pánvi, pozor na připálení, zhořklo by.

5

Mleté maso smíchejte s najemno nasekanou petrželkou/ koriandrem, najemno nasekanou cibulí, prolisovaným česnekem, opraženým kořením a sójovou omáčkou/ solí

6

V lednici nechte odležet 10-15 minut

7

Po vytažení z lednice formujte kuličky v průměru cca 3 cm

8

1 kg masa vyjde asi na 24 koulí.

9

Na pánvi rozehřejte olej, a v několika dávkách na ní osmahněte masové koule, postačí minuta-dvě, jen aby se zatáhly a vytvořila se malá krusta, přičemž osmahnuté by měly být ze všech stran

10

Poté všechny koule dejte na plech a vložte do trouby na 8-10 minut.

11

Mezitím smíchejte tahini s vodou tak, aby výsledná konzistence byla o něco hustější než tučná smetana ke šlehání

12

Přidejte sůl a pár kapek citronové šťávy.

13

Hotové masové koule na talíři polijte tahini, džemem z granátového jablka, posypejte nasekanou petrželkou/ koriandrem a ihned servírujte.