Jak využít řapíkatý celer

I když tak na první pohled nevypadá, řapíkatý celer má v kuchyni mnohostranné využití.

Obsahuje minimum kalorií, dávku vitamínů a minerálů. Přesto je u nás v Česku méně používanou zeleninou.

▪ Jak jej rychle a jednoduše používat?

Za syrova

▪ Míchátko do zeleninových koktejlů. Toto míchátko můžete po vypití nápoje i sníst. 🙂 V tomto případě je nejefektnější použít jeho vrchní část i s natí.
▪ Přísada do smoothies – řapíky můžete přidat do ovocných i zeleninových verzí.
▪ Saláty – nakrájejte řapíky na tenké půlměsíčky anebo kostičky a použijte je jako základní nebo vedlejší křupavou ingredienci v salátech.
▪ „Zeleninové tyčinky“, které můžete namáčet do nejrůznějších dipů. V tomto případě určitě řapíky zbavte vláken – nalomte je kousek od konce a tahejte podél řapíku anebo prostě použijte škrabku, ta vám ale odstraní i část dužiny. Vlákna by vám při konzumaci mohla vadit.

Tepelně upravený

▪ Polévky – přidejte několik řapíků anebo jen odřezků do vývaru; k řapíkům přidejte brambor/celer bulvu a rozmixujte na krém, přidejte smetanu dle libosti, servírovat můžete s krutony anebo opraženými píniovými oříšky; na půlměsíčky nakrájené řapíky můžete ke konci varu přidat do téměř každé polévky
▪ Zapečený – řapíky jenom s máslem a posypané sýrem (s kozím vznikne dokonalá chuťová kombinace) anebo s jinou zeleninou na styl zapečených brambor.
▪ Oblíbený základ pod mušle – k tomuto receptu ve fázi přidávání cibulky přidejte také na půlměsíčky nakrájený řapíkatý celer.