Jak využít černý česnek

Stroužky černé jako uhel – co to má znamenat? Černý česnek vzniká procesem pomalého, dlouhého zahřívaní s kontrolovanou vlhkostí. Výsledná chuť je něco úplně jiného, než jste zvyklý u normálních stroužků.

Konzistence je měkká a lepivá, chuť je výrazná a hutná, tzv. umami. Připomíná sójovou omáčku nebo miso pastu.

Vyzkoušejte tohoto malého šeredu v kuchyni, budete okouzleni!

  • Rozmělněte černý česnek a smíchejte se smetanovým sýrem, zakysanou smetanou a nasekanými bylinkami. Použijte jako dip k zelenině, hranolkům nebo studenou omáčku k masu
  • Domácí anebo kupovanou majolku smíchejte s rozmělněným černým česnekem. Majonéza s černým česnekem je skvělá k steaku nebo do sendvičů a hamburgerů
  • V poměru 2:1 rozmixujte hodně zralé fíky s černým česnekem. Skvělá rychlá náhrada omáčky hoisin
  • Rozmixujte černý česnek s olivovým olejem, přidejte bylinky a potřete směsí kuře před pečením
  • Přidejte pár stroužků do chilli con carne nebo boloňské omáčky
  • V pánvičce zkaramelizujte najemno nasekanou cibulku, přidejte fenykl a černý pepř, zalijte kuřecím vývarem a nechte zredukovat. Nakonec můžete vmíchat oříšek másla
  • Nasekejte černý česnek najemno a přidejte do mletého masa na karbanátky
  • Do domácí paštiky před nadávkováním přidejte na jemné plátky nakrájený černý česnek
  • Nasekejte najemno a přidejte do salátů
  • Potřete černým česnekem topinky
  • Přidejte pár stroužků k sýrové míse namísto chutney

Chci zkusit černý česnek!