Jak neplýtvat potravinami?

Téma plýtvání jídla rezonuje společností stejně jako téma přemíry plastů. Počet tun jídla, které se každý rok vyhodí, neustále stoupá. A přitom to není zas tak složité. Stačí, když každý začneme u sebe.

Nám na tomto ve Freshbedýnkách velmi záleží, a abychom nezůstali jenom u řečí, pořídili jsme si kompostér. Říkáme mu Rakeťák a pravdou je, že to sedí, protože kompost dělá raketovou rychlostí.  Jenom 14 dní trvá proměna vstupního materiálu v kompost, který je dobré nechat ještě uzrát, ale je už k použití. Jeho kapacita je 1750 l odpadu týdně, co znamená, že každý den máme možnost zpracovat běžnou 240 l popelnici organického odpadu.

Část odpadu ještě putuje do záchranné stanice pro zvířata. Díky tomu všemu jsme docílili toho, že nevytváříme žádný BIO odpad, který bychom někam museli odvážet k dalšímu zpracování a šetříme tak zase o něco víc životní prostředí.

Na tomto projektu spolupracujeme s Kokozou, obecně prospěšnou společností, která pomáhá lidem zakládat komunitní zahrady, inspirovat je k městskému pěstování, kompostování a konzumaci lokálních potravin.

A nyní jak můžete jednoduše přispět i vy?

  1. Nákupy si plánujte.
  2. Nechoďte nakupovat hladoví.
  3. Kupujte jenom to co skutečně potřebujete – preferujte kvalitu před kvantitou.
  4. Vařte ze zbytků.
  5. Správně skladujte a respektujte různé teploty lednice.
  6. Hýčkejte si lednici a udržujte ji naprosto čistou.
  7. Hlídejte si datum spotřeby.
  8. Zavařujte.
  9. Zmrazujte – nakrájejte nebo rozmixujte zeleninu a uskladněte ji v opakovatelně použitelných pytlícich nebo v krabičkách. Můžete zmrazit i ovoce.
  10. Kompostujte – je to jednoduché a můžete kompostovat i v bytě. K mání jsou malé a skladné kompostéry, které navíc i hezky vypadají.

Co patří do kompostu?

Pokud máte zahradu, kompost určitě oceníte. Začněte tím, že si vyberete vhodné místo. Takové, kde nebude kompost na přímém slunci, nebude vystaven větru a hustému dešti. Nezapomeňte také na dobrý přístup pro žížaly (lze je i koupit) a ostatní půdní organizmy. Druhým krokem je volba vhodného kompostéru. Lze si ho udělat i svépomocí doma.

Do kompostu můžete přidat skoro všechny organické odpady ze dvora, zahrady i domácnosti. Čím větší různorodost, tím lépe.

Na dno kompostéru je vhodné umístit větvičky a nebo vrstvu slámy. Díky tomu bude do kompostéru přiváděn vzduch a nebude zapáchat. Pokud budete přidávat do kompostu větší množství listí nebo trávy, je dobré ho promíchat s trochou klasické zeminy, abyste ulehčili žížalám práci. Kompost provzdušňujeme překopáním a to alespoň jednou nebo dvakrát.

Co přidat

Slupky z ovoce (pozor na citrusy, ty jenom v BIO kvalitě) a zeleniny, tráva a listí (opatrně s ořechovými listy),  seno, sláma, plevel, piliny, dřevní štěpka, trus bylinožravých zvířat (tedy NE koček a psů), čajové pytlíky, logr od kávy, recyklovatelné pytlíky, podrcené skořápky z vajec, papírové kapesníky, podrcené ořechové skořápky. Zbytky vařeného jídla můžete přidat také ale pouze v malém množství a taky je potřeba je dobře promíchat s půdou.

Co nepřidávat

sklo, plasty, kovy, textil, zbytky masa a ryby, mléčné výrobky, piliny z dřevotřísky, uhynulá zvířata

Kdy je možné kompost použít

Kompost je vyzrálý, když dostane hnědou až tmavohnědou barvu, má drobkovitou strukturu a voní jako lesní půda. Pokud bude mít váš kompost vytvořeny vhodné podmínky, bude ho možné použít po 8 až 10 týdnech. Zralosti ale dosáhne po 7 až 12 měsících, přičemž jeho objem bude až o polovinu menší.

Tak kompostování zdar! 🙂