Jak na Svatomartinskou husu

Svatomartinské hody jsou oslavou konce podzimních měsíců a zároveň vítáním zimy, která pomalu příchází. Tato tradice se pořád teší velké oblibě, která dokonce roste. Jakou má ale svatý Martin spojitost s pečenou husou? A kdo to vlastně byl? Čtěte dál a dozvíte se taky, jak upéct pořádnou svatomartinskou BIO husu.

Kdo byl svatý Martin?

Martin se narodil na přelomu roků 316 a 317 v římském posádkovém městě Sabaria. Jeho rodiče byli pohané, otec byl vyšší římský důstojník a na základě jeho rozhodnutí se Martin stal vojákem.

Kolem roku 360 byl vysvěcen na kněze a žil jako poustevník. Stal se velmi známým, připojilo se k němu více společníků a společně založili klášter Liguge (dnes nejstarší známý klášter v západní Evropě).
V roce 371 byl Martin požádán, aby převzal post biskupa. Skromný kněz se tomu bránil, ale nakonec byl slavnostně vysvěcen na biskupa v Tours.

Zvláštností Martinova biskupského působení bylo to, že kromě svých obvyklých povinností chodil jako misionář za venkovským obyvatelstvem. Zaváděl do života novinky, jež měly pro rozvoj křesťanství velký význam. Šlo například o zakládání venkovských farností a zvyk pravidelně je navštěvovat.

Životopisci připisují Martinovi různé zázraky uzdravení, zastával se nespravedlivě vězněných a odsouzených lidí. Dožil se 80 let a byl pochován 11. listopadu do jednoduchého hrobu mezi ostatní věřící, jak si sám přál.

Proč je tedy svatý Martin spojován s vínem a hodováním, když sám žil téměř asketicky?

Je to nejspíš proto, že jeho svátek připadá na dobu, kdy dokvášela mladá vína a končila práce na vinici i ve sklepě. Majitelé vinohradů obyčejně na svatého Martina vypláceli svým „vincúrům“ mzdu a prodlužovali s nimi službu na další rok. Při této příležitosti si připíjeli mladým vínem, výsledkem celoroční práce, a pochutnávali si společně na martinských podkovách (sladké pečivo plněné například mákem ve tvaru podkovy) a martinské huse.

Jak na svatomartinskou husu?

HUSA

Husu očistíme od zbytků peří. Odřízneme křídla, krk a přebytečný tuk – vše vložíme do pekáče s vodou. Husu řádně osolíme, posypeme kmínem, naplníme jablky a položíme na rošt v troubě (díky roštu nemusíme husu nijak otáčet, teplo k ní může ze všech stran). Pod husu na dno trouby dáme pekáč s vodou a odřezky. Pára vznikající při pečení zabrání vyschnutí masa a do pekáče nám také bude odkapávat tuk z husy. Pečeme při teplotě 130–140 °C cca 3–4 hodiny. Když je husa hotová, vyndáme z pekáče všechny odřezky a výpek zredukujeme tak, aby z něj zbyl jen tuk. Následně jej zaprášíme moukou, zalijeme kuřecím vývarem, rozmícháme a řádně provaříme.

ZELÍ

 

 

 

 

 

 

 

 

1. BÍLÉ ZELÍ

Budete potřebovat:

kvašené zelí
2 cibule
50 g hladké mouky
2 lžíce sádla nebo 4 oleje
cukr krystal
ocet
bobkový list
nové koření
sůl, pepř
kuřecí vývar nebo voda

Postup:

Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na sádle do sklovata a přidáme zelí. Podlijeme vývarem nebo vodou a povaříme společně s kořením doměkka. Vedle toho na sádle orestujeme mouku a necháme vychladnout. Když je zelí měkké, vmícháme do něj hotovou jíšku. Dochutíme solí, pepřem, octem a cukrem.

2. ČERVENÉ ZELÍ

Budete potřebovat:

červené zelí
2 cibule
50 g hladké mouky
2 lžíce sádla nebo 4 oleje
2 lžíce švestkových povidel
1 dcl červeného vína
sůl, pepř

Postup:

Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na sádle do sklovata a přidáme zelí. Podlijeme vínem a povaříme společně s kořením doměkka. Vedle toho na sádle orestujeme mouku a necháme vychladnout. Když je zelí měkké, vmícháme do něj hotovou jíšku. Dochutíme solí, pepřem, octem a povidly.

PŘÍLOHA

1. BRAMBOROVÉ LOKŠE

Budete potřebovat:

500 g brambor uvařených ve slupce
150 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
špetka pepře

 

Postup:

Vychladlé brambory nastrouháme najemno. Přidáme sůl, pepř a pomalu vmícháváme mouku, až je těsto hladké a nelepivé. Z těsta ukrajujeme kousky, které vyválíme na 2 mm placky a nasucho je opékáme na pánvi. Po každé lokši vytřeme panév papírovou utěrkou, aby se nepřipalovala mouka.

Ještě teplé lokše potřeme sádlem.

2. BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY

Budete potřebovat:

150 g hrubé mouky
400 g brambor
1 vejce
1/2 lžičky soli

Postup: 

Uvaříme si oloupané brambory, nejlépe ještě den předem. Můžeme je nastrouhat na struhadle. Brambory zasypeme moukou, přidáme sůl a vejce. Těsto pěkně propracujeme, nemělo by se vůbec lepit a být krásně kompaktní. Vytvoříme si 2 šišky, které vaříme asi 15–20 minut, občas zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Hotové nakrájíme a ihned podáváme.

Knedlíky uvaříme okamžitě po zadělání. V teple se těsto „roztéká“ a knedlíky ztrácí tvar.

NÁŠ TIP: PERNÍKOVÁ OMÁČKA

Tato nasládlá omáčka skvěle doplní vaši sváteční husu. Hodí se taky ke zvěřině nebo vepřovému masu – panence nebo krkovičce.

Budete potřebovat:

sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
2 lžice přepuštěného másla
1 větší nebo 2 malé mrkve
1/4 celeru
1 petržel
3 šalotky
1 lžička kuliček jalovce
2 bobkové listy, 2 snítky rozmarýnu
50 g špeku nakrájeného na kostičky
4 lžíce rajčatového pyré
2 lžíce švestkových povidel
1/2 lžičky perníkového koření
500 ml hovězího vývaru
600 ml suchého červeného vína
2 lžíce strouhaného perníku
krupicový cukr podle chuti

Postup:

Mrkev, celer, petržel a šalotku nakrájejte kostky nebo špalíčky. V hrnci si rozehřejeme přepuštěné máslo. Přidáme nejdřív kořenovou zeleninu. Až lehce změkne, přidáme šalotku, nakrájený špek a 2 snítky rozmarýnu. Opékáme přibližně 2 minuty.

Pak přidáme půl lžičky perníkového koření, sůl, pepř a cukr. Dále rajčatové pyré, povidla a víno. Chuť dodáme bobkovým listem a nakonec zředíme vývarem.

Přiklopené dusíme přibližně 40 minut. Na zahuštění použijeme nastrouhaný perník, který v omáčce povaříme 10 minut. Pak z omáčky vybereme bylinky a koření a propasírujeme ji (nebo rozmixujeme dohladka).

A CO K HUSE?

Svatomartinská vína jsou první vína ročníku, můžou se vyrábět jen z několika daných odrůd a prodávat se smí od 11. listopadu. My máme i letos v nabídce vína z vinařství Kutná hora, které jako jediné v České republice je držitelem  biodynamického certifikátu DEMETER.

Tato vína doma neskladujte dlouho, užijte si je ideálně co nejdříve po koupi.

Tak si ji užijte a připijte s námi Svatomartinským vínem na zdraví!