Jak na chřest?

Chřest na jaře patří mezi nejočekávanější zeleninu. Milovníci této zeleniny si určitě nenechají ujít chřestovou sezónu, která však trvá velmi krátce. A pokud patříte mezi ty, kteří ještě chřestu nepřišli na chuť, poradíme vám, jak jej správně připravit. A věříme, že si ho, stejně jako my, zamilujete.

Bílý chřest

Bílý chřest má jemnou chuť, typickou jen pro sebe sama. Zatímco v zeleném chřestu volně probíhá fotosyntéza, bílý chřest roste přihrnutý zeminou a přikrývá se ještě černou fólií, aby ani v případě, že vykoukne, nezezelenal.

Vaření:

Zdřevnatělé konce chřestu uřízněte, jsou to 2-3 cm od konce. Poté ho důkladně oloupejte, zbavíte ho tak vláken, která by vám v jídle vadila. Loupejte škrabkou na zeleninu rovnoměrně hned pod hlavičkou směrem dolů. Pokud se vám chřest při loupání v ruce láme, položte ho na pracovní desku, přidržujte za hlavičku a postupně otáčejte a loupejte.

Zelený chřest 

Pokud jste si zatím neoblíbili chřest bílý, zkuste to se zeleným. Jeho chuť připomíná hrášek, a ten chutná všem. Zelený chřest je bohatší na vitamin C.

Vaření:

Příprava zeleného chřestu je jednodušší. Odřízněte mu zdřevnatělé stonky, ale loupat ho nemusíte, případně jen spodní třetinu. Slupka zeleného chřestu totiž nemá ta nepříjemná vlákna.

Tip na skladování

Chřest snězte co nejdříve po doručení. Pokud ho potřebujete na 1-2 dni uskladnit, zabalte oddenky do vlhké utěrky (pořádně ji vyždímejte) a dejte do lednice, do přihrádky s 5°C.

Co z chřestu připravit?

Krevety s medvědím česnekem a chřestem

Polévka z bílého chřestu s jarní cibulkou

Zelený chřest s batátovým pyré a máslovými fazolemi

Hráškový salát s chřestem a creme fraiche

Parmezánový chléb ve vejci se špenátem a chřestem