Ovoce s největším antioxidačním účinkem

Jahody patří mezi nejoblíbenější ovoce. A není divu. Jejich chuť je pohádková, červená barva přitažlivá a kvůli krátké sezoně jsou vzácností.

Zdraví

Jahody patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií a jsou velmi bohaté na rozpustnou vlákninu, čímž ulehčují pohyb stolice ve střevech. Jsou také užitečné při hemoroidech a některých chorobách jater.

Jahody zvyšují produkci moči a díky svému alkalizujícímu účinku podporují vylučování kyseliny močové. Z tohoto důvodu se doporučují při dně a dnové artritidě.

Jahody patří mezi ovoce s největším antioxidačním účinkem. Díky schopnosti neutralizovat účinky volných radikálů jsou tak jahody efektivním prostředkem v prevenci ukládání cholesterolu ve stěnách cév. Jejich stav zlepšují i nízkým obsahem tuků a sodíku, vyšším obsahem draslíku a minerálů, tedy kombinací, která snižuje riziko rozvoje vysokého krevního tlaku. Zjednodušeně lze tedy říct, že jahody zlepšují proudění krve v cévách.

Čerstvost a skladování

Jahody je nejvhodnější kupovat častěji a v menším množství, protože se rychle kazí. Jahody vždy dobře zkontrolujte a případné otlačené kusy zkonzumujte ihned anebo je zamrazte.

Jahody skladujte maximálně dva dny a to v lednici a přikryté, aby neabsorbovaly jiné pachy.

Po vyjmutí z lednice jahody nechte deset minut v pokojové teplotě, aby se lépe uvolnila jejich výjimečná chuť a aroma.

V kuchyni

Nejlepší jsou prostě čerstvé a samotné. Jejich krásu a chuť případně podtrhnete v jednoduchých úpravách. Starý dobrý moučkový cukr připomíná dětství, pokud vám však přijde fádní, zkuste v hmoždíři rozmělnit krupicový cukr s mátou anebo bazalkou. V létě stojí za to báječné jahodové limonády. Vyzkoušejte třeba jahodovo-kokosovou.

I po sezóně

V létě se nabažte čerstvých plodů a na zimu si udělejte jahodový džem, želé, kompot, usušte je… Nejšetrnější pro uchování živin a nejúčinnější pro zachování chuti je rychlé zmrazení.

Zásadně BIO

Jahody jsou jedny z nejvíce chemicky stříkaných plodin. Americká nezisková organizace EWG (The Environmental Working Group) na základě laboratorních testů vydává každoročně seznam potravin, které obsahují nejvíce pesticidů. Jak si stojí potraviny letos?

„Špinavá dvanáctka 2019“

  • Jahody
  • Nektarinky
  • Broskve
  • Rajčata
  • Špenát
  • Jablka
  • Třešně
  • Celer
  • Kadeřávek
  • Hrozny
  • Hrušky
  • Brambory