Jahodová galetka

Tento skvělý voňavý jahodový koláč prostě musíte vyzkoušet. Jeho příprava je velice jednoduchá a zaručeně si na něm pochutnáte.

kategorie: Dezerty
štítky: ,
počet porcí: 8
doba přípravy: 60 minut

Příprava

1

Necháme rozehřát troubu na přibližně 200°C a mezitím si do tvaru obdélníku vyválíme listové těsto.

2

Jahody umyjeme, osušíme a odstraníme z nich nejedlé lístečky.

3

Doprostřed vyváleného těsta uděláme kruh z celých jahod. Okraje pak důkladně přehneme přes naskládané jahody a celé je obalíme těstem až nám vznikne „kruhová hráz“. Je potřeba dát pozor, aby se těsto neroztrhlo a aby šťáva z jahod nevytekla ven.

4

Cukr smícháme s citronovou šťávou. Pokud použijeme třtinový cukr, který se zcela nerozpustí, při pečení se lehce zkaramelizuje a bude tak lehce křupat. Dále přidáme pár kapek vanilkového extraktu a pár lístků nasekané máty. Připravenou směs smícháme ze zbylými jahodami.

5

Kraje těsta potřeme žloutkem a dáme na 5-10 minut péct, než se těsto začne nafukovat. Pak koláč vytáhneme a naplníme ho směsí zbylých jahod.

6

Pečeme pak do zlatova ještě dalších přibližně 30 minut. Upečený koláč můžeme ještě dozdobit lístky čerstvé máty.

Tip

Naše doporučení

Přidejte si ke galetce šlehačku nebo kopeček vanilkové zmrzliny.