Ghí – co je to a proč byste ho měli používat

Říká se mu také elixír života, protože podporuje zdroj životní energie. Hojně se využívá v ajurvédské kuchyni. Naše babičky jej znaly prostě jako přepuštěné máslo. Připravovaly si ho na zimu, protože na rozdíl od másla se nekazilo.

Jedná se o bezvodný a bezmléčný máselný tuk. Vyrábí se z másla dlouhým zahříváním na mírném ohni.

Výhody přepuštěného másla

1. Má vysoký kouřový bod, až 250 °C. To znamená, že na něm můžete zvesela smažit a péct
2. Má dlouhou trvanlivost a nemusí se skladovat v chladničce
3. Neobsahuje mléčné bílkoviny. Skvělá zpráva pro lidi s intolerancí laktózy a kaseinu
4. Působí protizánětlivě a pomáhá udržet správnou hladinu inzulinu
5. Upravuje hladinu cholesterolu
6. Napomáhá trávení větší stimulací žaludečních kyselin
7. Váže na sebe toxiny a volné radikály, tedy detoxikuje
8. Zabraňuje vzniku zánětů tím, že pomáhá udržovat zásadité prostředí
9. Obsahuje omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, které chrání mozek a nervové buňky. Také obsahuje vitaminy A, D, E, K
10. Posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost organismu

Co s ním v kuchyni?

Přepuštěné máslo použijte všude tam, kam byste dali jiný tuk, včetně másla. V slané i sladké kuchyni, spíše v teplé, než studené. Takhle je to jednoduché.

Vyzkoušejte České ghíčko z BIO másla českých krav.