Ghí – co to je a proč bychom ho měli používat

Říká se mu také elixír života, protože podporuje zdroj životní energie. Hojně se využívá v ájurvédské kuchyni. Naše babičky jej znaly prostě jako přepuštěné máslo. Připravovaly si ho na zimu, protože se na rozdíl od másla nekazilo.

Jedná se o bezvodný a bezmléčný máselný tuk. Vyrábí se z másla dlouhým zahříváním na mírném ohni.

Výhody přepuštěného másla

1. Má vysoký kouřový bod, až 250 °C. To znamená, že na něm můžete zvesela smažit a péct.
2. Má dlouhou trvanlivost a nemusí se skladovat v chladničce.
3. Neobsahuje mléčné bílkoviny. Skvělá zpráva pro lidi s intolerancí laktózy a kaseinu.
4. Působí protizánětlivě a pomáhá udržet správnou hladinu inzulinu.
5. Upravuje hladinu cholesterolu.
6. Napomáhá trávení větší stimulací žaludečních kyselin.
7. Váže na sebe toxiny a volné radikály, tedy detoxikuje.
8. Zabraňuje vzniku zánětů tím, že pomáhá udržovat zásadité prostředí.
9. Obsahuje omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, které chrání mozek a nervové buňky. Také obsahuje vitaminy A, D, E, K.
10. Posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost organismu.

Co s ním v kuchyni?

Přepuštěné máslo použijte všude tam, kam byste dali jiný tuk, včetně másla. Ve slané i sladké kuchyni, spíše v teplé, než studené. Takhle jednoduché to je.

Jak si ghí připravíte doma?

Výroba ghí z 2 kostek másla zabere přibližně 30 až 40 minut. K tomu je ale potřeba také velká dávka trpělivosti. Na ghí musíte pomalu a pozvolna, jinak se může stát, že máslo přepálíte.

Máslo nakrájíme na menší kousky a rozehříváme ho pomalu, na středním plameni, v hrnci s tlustým dnem přibližně 10 minut. Plamen pak ztlumte a nechte máslo probublávat. Dejte pozor, aby teplota nepřesáhla 80 °C. Následně se začne z másla srážet bílkovina (podobně jako u masa při přípravě vývaru). Tu sesbírávame a dáváme bokem. Dále ji můžeme použít do vaření jako běžné máslo.

Máslo průběžně kontrolujeme. Postupně začíná nabývat zlatavé barvy. Když se přestane tvořit pěna i po zamíchání, máslo je čiré a voní po oříšcích, jste u konce. Stačí jenom uskladnit do čisté sklenice.

Nechce se vám ghí dělat doma? Vyzkoušejte České ghíčko z BIO másla českých krav.