Fenykl

Fenykl pochází původně ze středomoří. Do ostatních zemí se šířil již ve starověku. S rozvojem mořeplavby se postupně dostal do celého světa. Buď je uměle pěstován nebo dokonce na nových místech zplaněl. U nás se přirozeně vyskytuje na jižní Moravě, nicméně jeho úprava nemá v české kuchyni tak velkou tradici. Fenykl je výborná víceúčelová rostlina a pokud patříte mezi ty, kteří si s ním v kuchyni stále nevědí rady, určitě najděte odvahu ho vyzkoušet. Inspirovat se můžete středomořskou kuchyní, která fenykl hojně využívá.

Zdravotní účinky

Fenykl má velmi příznivé účinky na trávící trakt. Podporuje trávení, zlepšuje vstřebávání živin a snižuje nadýmání. Odstraňuje zápach z úst a jeho konzumace snižuje hladinu cholesterolu. Zajímavou informací je určitě fakt, že fenykl má vysoký obsah fytoestrogenu. To je přírodní účinná látka ovlivňující ženské pohlavní hormony. Z toho důvodu podporuje konzumace fenyklu laktaci a snižuje nepříjemné příznaky menopauzy. Pro tyto účely je hojně používán odvar z fenyklových semínek.

Pro staré Římany byl fenykl bylinou “pohledu”. I v Indii věří, že fenykl přispívá ke zlepšení zraku. Současné výzkumy tyto stará moudra podporují. Dnes se věda fenyklem zabývá ve spojitosti s léčbou zeleného zákalu.

Fenykl a jeho využití

Fenykl je vysoko rostoucí rostlina. Její vůně je sladká až lékořicová. Má v kuchyni nesčetné použití. Ke zpracování se nabízí každá část rostliny, od hlízy a listů, po stonek a semena. Dostane-li se vám do ruky jakákoliv část fenyklu, rozhodně ji celou zužitkujte, ať nic nepřijde na zmar.

Stonky chutnají nasládle, připomínají chuť celeru či anýzu. Můžete je nakrájet do polévky nebo je v kuse v polévce pouze nechte vyvařit pro chuť. Nakrájený stonek na jemné kostičky osvěží saláty a dochutí dušenou zeleninu.

Okouzlující jemné lístky, kterým se také říká fenyklové vlasy, použijte jako ozdobu do polévek či salátů, přidejte je nasekané do pomazánek nebo si z nich udělejte fenyklové pesto. Jsou také výborné na balkánské a řecké sýry. Protože jsou lístky aromatické a mají výraznou chuť, lze je přidat k nakládané zelenině místo kopru nebo z nich připravit fenyklový olej. Stačí lístky, případně i kusy stonků, vložit do olivového oleje, zahřát na 80 stupňů a nechat vše jeden den louhovat. Přecezením získáte fenyklový olej, který je ideální do salátů, pomazánek či dresinků.

Hlízy fenyklu

Hlízy fenyklu jsou výborné za studena i za tepla. Za studena se hodí do salátů. Když jemné nudličky fenyklu na 15 minut namočíte do studené vody s ledem, jeho konsistence bude křehčí. Zkuste například rajčatový salát s fenyklem. Nakrájejte rajčata, cibuli, fenykl a dochuťte solí, pepřem a balzamikovým octem.

V Toskánsku čerstvý fenykl používají jako předkrm. Nakrájí ho na měsíčky a namáčejí v olivovém oleji. Tato lahůdka výborně nastartuje trávení a naladí chuťové pohárky před hlavním chodem.

Hlízy fenyklu se také tepelně upravují. Mohou se smažit, péct, dusit i vařit. Takto upravený fenykl se hojně používá jako příloha zejména k rybám. Fenyklovou chuť zvýrazní česnek a různé čerstvé bylinky. Hlíza fenyklu se dá rozebrat na jednotlivé vrstvy, čímž vzniknou jakési „mističky“. Ty se dají plnit dle chuti a zapékat na mnoho variací.

Fenykl vaši kuchyni obohatí nejen chutí. Jeho exotický vzhled na talíři vás očaruje ještě před samotným ochutnáním.

Fenykl a lá tzatziki

Rajčata zapečená s fenyklem

Pečené fenyklové stroužky s tahini dipem

Bramborová kaše s fenyklem

Fenyklovo-mrkvová polévka