Dýňový krtkův dort

Kdo by neměl rád poctivý tvarohový krtkův dort? A už jste ho zkoušeli v podzimní verzi?

Za neodolatelné dýňové pečení děkujeme Veronice z MySimpleDish.

kategorie: Dezerty

Příprava

1

Rozehřejte troubu na 200°C

Nejprve si připravte pyré z dýně. Pokud používáte Hokaido, není potřeba jí loupat, jen dobře omyjte a nakrájejte na kostičky, které rozprostřete na plech a pečte asi 10-15 minut – do změknutí

2

Dýni nechte chvilku vychladnout a pak jí rozmixujte tyčovým mixérem na pyré

3

Do vychladlého pyré vmíchejte olej a vejce a pak všechny suché ingredience, tj. mouku, cukr, prášek do pečiva a skořici

4

Těsto vlijte do vymazané a vysypané dortové formy (nebo vystlané pečícím papírem) a pečte ve vyhřáté troubě na 180°C cca 30 minut. Udělejte zkoušku špejlí – když ji do těsta zapíchnete a vytáhnete čistou (neolepenou těstem), těsto je upečené

5

Korpus nechte úplně vychladnout. Pak zhruba 1cm od kraje začněte rovnoměrně vydlabávat. Dávejte pozor, aby i na dně zbyla alespoň 1cm vrstva těsta

6

Vydlabané těsto si v misce rozdrobte

7

Na náplň oloupejte jablka a nastrouhejte nebo nakrájejte na kostičky a dobře promíchejte s druhou lžící skořice (pokud máte jablka kyselejší, přidejte i trochu cukru)

8

Na pánvi si rozehřejte lžící másla a jablka na něm nechte změknout a lehce zkaramelizovat. Nechte vychladnout

9

Mezitím připravte tvarohovou náplň. Tvaroh smíchejte s vanilkovým cukrem a želatinovým ztužovačem podle návodu

 

 

10

Pak už jen navrstvěte dort. Na dno korpusu přijdou jablka, pak tvarohová náplň a nakonec posypte rozdrobeným těstem

Nechte ztuhnout a uležet nejlépe do druhého dne

 

11

TIP

Pokud vám zbyde nadrobený korpus, můžete vyrobit úplně jednoduše jogurtové nebo tvarohové pohárky. Střídejte nadrobený korpus a jogurt/tvaroh. Můžete doplnit jablky, ořechy nebo třeba čokoládou

Tip

Naše doporučení

Přidejte k jablkům rozinky nebo ořechy