Co jste o luštěninách nevěděli?

O luštěninách koluje hodně stereotypních názorů, které nás od jejich konzumace odrazují. Asi všichni vědí, že luštěniny nadýmají. Což je jeden z důvodů, proč je lidé nejedí a v ČR dokonce patří mezi nejnenáviděnejší potraviny. Není tomu ale tak, pokud je jíme pravidelně. V tomto případě si na ně střevo zvykne a nepocítíte žádné nepříjemnosti s jejich konzumací. Jen začít…

 

Ale proč byste měli luštěniny jíst?

  • Jsou přirozeně bezlepkové.
  • Jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a minerálních látek.
  • Naklíčené luštěniny pomáhají s léčbou ekzémů.
  • Jsou bohaté na vitamíny skupiny B,  minerály, stopové prvky a aminokyseliny, díky kterým budete mít krásnou pleť.
  • Obsahují hodně antioxidantů.
  • Mají nízký obsah tuků (kromě sóji).

Tradičná čínská medicína řadí luštěniny mezi neutrální  potraviny, které regulují nerovnováhu mezi naším jin (zjednodušeně hmotou) a jang (zjednodušeně energie), a proto by měly být základem jídelníčku v každém ročním období.

K typickým představitelům luštěnin patří:

Hrách

Když se řekne hrách, určitě si každý vybaví hrachovou kaši, která dělí lidi na dva tábory. Buď ji milujete, nebo nenávidíte, není nic mezi tím. Ke koupi ho najdete nejčastěji jako zelený hrášek nebo žlutý hrách.

Oba druhy hrachu se hodí taky na polévky a ze žlutého hrachu připravíte skvělé pomazánky.

Je skvělým zdrojem draslíku a fosforu. Taky obsahuje vitamín B1 a kyselinu listovou. Pomůže vám proti stresu, napětí a zažívacím potížím.

 

Mungo

Mungo jsou menší fazolky, které se obvykle jí vařené nebo naklíčené. Chutnají nasládle, podobně jako hrášek.  Mungo je kromě výborného zdroje bílkovin taky skvělým zdrojem vápníku, hořčíku, železa, draslíku, vlákniny a téměř všech vitamínů skupiny B.

NÁŠ TIP:

Nechte si mungo několik dní naklíčit a přidejte si ho do salátu, polévky sendviče, nebo jenom přihoďte na chleba s avokádem.

Červená čočka

Velikou výhodou červené čočky je to, že je velice rychle uvařená a není potřeba ji namáčet. Další nespornou výhodou je to, že nenadýmá.  Kromě vysokého obsahu bílkovin a vlákniny je v ní velké množství železa, selenu, fosforu, zinku a vitamínu B6.

Nejčastěji se z ní připravují polévky, kaše nebo třeba karbanátky. Taky ji lze přidat do salátu.

NÁŠ TIP:

Voňavá polévka z červené čočky

Cizrna

Cizrna neboli římský hrách pročišťuje organismus a pomáhá nám se zvýšením obranyschopnosti, zlepšuje trávení a látkovou výměnu. Taky snižuje cholesterol a normalizuje hladinu cukru v krvi.

Mezi nejznámější způsoby přípravy cizrny patří dip hummus, falafel (smažené kuličky z rozmačkané uvařené cizrny s kořením a bylinkami), nebo ji můžete přidat do sálatu.

NÁŠ TIP:

Lahodný cizrnový hummus