Cibuláda

Tato dobrota vám v lednici vydrží klidně i měsíc. My si cibuládu nejvíc užíváme ke kozímu sýru nebo na opečené bagetce s žervé.

počet porcí: 2
doba přípravy: 80 minut

Příprava

1

V hrnci rozpusťte máslo a olej. Vsypte cibuli a česnek a promíchejte, ať se tukem rovnoměrně obalí. Přidejte cukr, tymián, osolte a opepřete, promíchejte.

2

Snižte oheň na minimum a odkryté restujte za občasného promíchání cca 40 minut. Cibule bude postupně uvolňovat šťávu, pokud se vám bude zdát, že se tekutina odpařuje pomalu, oheň trochu zvyšte.

3

Až se vzniklá šťáva odpaří a cibule začne karamelizovat, přilijte víno, ocet a portské. Na prudším ohni vařte dalších cca 30 minut, často míchejte.

4

Až cibule získá mahagonovou barvu a tekutiny zbyde 2/3 původního množství, sejměte cibuládu z ohně. Nechte ji chvíli vychladnout a poté naplňte sklenice, pevně uzavřete a nechte vychladnout úplně.

Tip

Naše doporučení

Pro džemovitější konzistenci přidejte více vína, octa a portského.