Babiččin mazanec

K Velikonocům již tradičně patří mazanec. A samozřejmě nejlíp chutná ten od babičky. Tak jsme se poptali a vyloudili jsme pro vás recept od babičky Marie. Vyzkoušejte ho doma taky.

kategorie: Dezerty, Snídaně
počet porcí: 5
doba přípravy: 240 minut

Příprava

1

Do větší mísy přidáme prosetou mouku, cukr, vanilkový cukr, špetku soli a zlehka promícháme.

2

Uprostřed směsi uděláme důlek a přilijeme polovinu vlažného mléka (stačí,  když bude mít pokojovou teplotu). Rozdrobíme do něj droždí a zpracujeme tak, aby nám v důlku vzniklo řidší těsto.

3

Mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme 15 – 20 minut vzejít kvásek – ten zvětší objem a vytvoří se v něm bublinky.

4

Dále do směsi přilijeme zbytek mléka, přidáme rozšlehané vejce, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Těsto vypracujeme do hladka. Pak přidáme rozinky, mandle nebo klidně obojí a zapracujeme je do těsta.

5

Správně vypracované těsto by se mělo samo odlepovat od misky. Misku přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 60 minut.

6

Následně těsto vyklopíme na vál a vypracujeme bochník. Připravíme si plech, na který položíme pečící papír. Přesuneme sem náš mazanec, který necháme ještě jednou kynout cca 90 minut.

7

Mezitím si rozehřejeme troubu na 160 °C. Mazanec po vykynutí potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.

8

Pečeme přibližně 45 minut, dokud nebude povrch zlatavý. Jestli je dostatečně upečený i uvnitř, můžeme vyzkoušet vpichnutím špejle doprostřed mazance. Pokud je uvnitř ještě nedopečený ale povrch již máme zlatavý, přikryjeme ho alobalem a pečeme dál, ať se nespálí.

Tip

Naše doporučení

Mazanec vám bude skvěle chutnat s máslem a ovocnou marmeládou.