Bulgur je známý asi 4000 let. Při jeho tvorbě použil člověk jednu z prvních zpracovatelských technologií (vyčištěné zrno se po ošetření párou vysuší, pak se hrubě drtí a třídí). Je oblíbený především v oblastech Středního východu, kde se využívá na přípravu pilafu, různých zeleninových salátů (tabbouleh), zeleninových nebo masových jídel (falafel, kibbeh). Cení se jeho jednoduchá a rychlá příprava a oříšková chuť.
Název | na 100 g | na porci 500 g |
---|---|---|
Energie | 1586 kJ | 7929 kJ |
Energie | 379 kcal | 1895 kcal |
Tuky | 1.5 g | 7.5 g |
Nasycené mastné kyseliny v tucích | 0.2 g | 1 g |
Sacharidy | 70 g | 350 g |
Cukry v sacharidech | 0.5 g | 2.5 g |
Vláknina | 18 g | 90 g |
Bílkoviny | 13 g | 65 g |
Sůl | 0.05 g | 0.25 g |