Cizrna je druh luštěniny pocházející z Indie. Možnosti jejího využití jsou pestré. Má vynikající oříškové aroma, které dodá pokrmům šmrnc. Je vhodná k přípravě pomazánek, salátů, zeleninových směsí, polévek nebo jako příloha. Tělu dodává významné množství bílkovin, jehož obsah je stejný nebo větší než v mase či vejcích. Z minerálů stojí za zmínku železo (třikrát více než v mase), draslík, hořčík, vápník a zinek.
Název | na 100 g | na porci 100 g |
---|---|---|
Energie | 1523 kJ | 1523 kJ |
Energie | 364 kcal | 364 kcal |
Tuky | 6 g | 6 g |
Nasycené mastné kyseliny v tucích | 0.63 g | 0.63 g |
Sacharidy | 60.7 g | 60.7 g |
Cukry v sacharidech | 10.3 g | 10.3 g |
Bílkoviny | 19.3 g | 19.3 g |
Sůl | 0.16 g | 0.16 g |